Skogsmans - Tysk Wachtelhund
     
Rastypiska, Självständiga och Viltskarpa       

 

Start
Aktuellt
Våra Hundar
Om Skogsmans
Tysk Wachtelhund
Avel
Vildsvinsjaktprov
Kontakt

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till Kennel Skogsmans!

Ni har kommit till en jakthundskennel som i liten skala bedriver kvalitetsuppfödning, med en tydlig målsättning att ta fram bra jakthundar till jägare med behov av robusta, självständiga och viltskarpa hundar som presterar för den praktiska jaktens krassa krav.
 
Vi avlar uteslutande på individer som är nervfasta, friska, väl meriterade på jaktprov och som tydligt visar att de presterar i den praktiska jakten.
 


 

Den Tyska Wachtelhunden är en kortdrivande skogsjakthund, mångsidig jaktbrukshund och ska uteslutande avlas på prestation, hälsa samt mental och fysisk robusthet! Detta för att få fram effektiva hundar som är väl anpassade till en tidsenlig vilt- och jaktförvaltning.

Huvuduppgiften är som skogsjakthund på klöv- och annat hårvilt. Utrustad med en stark vilja att finna vilt, en hög grad av själständighet och bra näsa, söker Wachtelhunden effektivt igenom större tätningskomplex. När den finner vilt ska den jaga detta uthålligt med ett ärligt drevskall. I allmänhet ska en injagad och jaktligt erfaren Wachtelhund jaga ca 20-40 minuter (aktionsradie ca 1-2,5 km) inkluderat villig och självständig återgång till sin förare.

Framförallt vid jakt efter vildsvin och skadat vilt kommer Wachtelhundens egenskaper, viltskärpa, mod och robusthet till sin rätt. Som solojäger ska Wachtelhunden spränga grupper med vildsvin eller genom intensivt och närgånget arbete tvinga ensamma vildsvin i rörelse och därefter uthålligt driva vildsvinen så att skotttillfälle kan ges för postande jägare.

Vid eftersök, både som spårhund och lös eftersökshund, ska Wachtelhunden utföra övertygande arbeten och snabbt förkorta viltets lidande. Wachtelhunden ska ha förmågan eller kapaciteten att förfölja skadat vilt längre sträckor och avsluta ändamålsenligt.

Främst vid vattenarbete, men även på fält, är rasen lämplig som eftersökshund efter småvilt. Dessutom ska Wachtelhunden vara rovviltsskarp och kunna avsluta och hämta skadat rovvilt upp till fullvuxen rävs storlek.  

För att Wachtelhunden ska bli jaktligt mångsidig och brukbar, krävs grundlig lydnads- och jaktdressyr.

 

Lars Bergquist  

 

   

 

 

2024 © Skogsmans Kennel